Subscribe

Cum sociis natoque penatibus et magnis
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Meer informatie? Bel 0416–330019 of mail info@ingenieursbureaubrabant.nl

Subscribe elementum semper nisi. Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae eleifend ac, enim. Aenean vulputate eleifend tellus.

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Subscribe elementum semper nisi. Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae eleifend ac, enim. Aenean vulputate eleifend tellus.

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Over Asbest

Asbest is iets wat bij mensen vaak twee dingen oproept: angst voor de gevaren en schrik voor de kosten van het saneren. Dit laatste heeft als gevolg dat men ervoor kiest om het asbest te laten zitten of om het zelf te verwijderen.

Wel of niet saneren?

Het laten zitten van asbest is vanwege de wet- en regelgeving en toenemende (gezondheids)risico’s streng af te raden. De (gezondheids)risico’s nemen toe door de veroudering en daarmee de verslechtering van de conditie van asbest. Dat is meteen ook de reden dat maatregelen strikter worden en dat de overheid stelt dat in 2024 al het asbest gesaneerd dient te zijn. Asbest Advies Brabant kan voor u inventariseren en inspecteren wat de risico’s zijn. We helpen u dan bij het informeren en begeleiden gedurende het gehele project; van het eerste gesprek tot en met de aanvraag van vergunningen voor de sanering.

Laten saneren!

Het eigenhandig verwijderen van asbest is – buiten het feit dat het vaak bij wet verboden is – sowieso geen wijs besluit. Asbest mag namelijk niet zomaar worden weggegooid in een afvalcontainer of naar de vuilstortplaats worden gebracht. Daarnaast is het voor uw gezondheid niet raadzaam om het zelf te doen, aangezien het dragen van een mondkapje alleen niet voldoende bescherming biedt.

DIA-medewerker: “Te vaak zie ik in de praktijk dat mensen zelf aan de slag gaan en daarbij een mondkapje op hebben. Ze vergeten echter om verdere beschermende kleding te dragen, of ze gaan in dezelfde kleding een boterham eten. Dit heeft als gevolg dat ze zelf asbestvezels verspreiden. En juist die asbestvezels leveren direct gevaar op.”

Tevens is het risico op achtergebleven asbest in een gebouw of object (ook in bijvoorbeeld schepen is vroeger veel asbest gebruikt) groot. Vele toepassingen van asbest, dat zijn er meer dan 3500, zijn namelijk niet zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan de kit die gebruikt is in het verleden bij enkelglas, stalen kozijnen, vensterbanken of zelfs bij de aanleg van verschillende vloerbedekkingen.[JK1]

DIA-medewerker: “Een niet zichtbare toepassing die het meest is bijgebleven is toch wel dat er in woningen asbesthoudende isolatie gebruikt is voor alle leidingen in de muren. In werkelijk elke muur die gesloopt werd zat dit asbesthoudende materiaal rond de leidingen”.

Woningen tot de jaren ’80 staan te boek als: ‘aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid van aanwezig asbesthoudend materiaal’. Zelfs tot in de jaren ’90 is er vaak nog gebonden asbest gebruikt in gebouwen en objecten. Zelfs schepen en jachten kennen vele toepassingen van asbesthoudend materiaal.

Juiste vergunningen

Zelf saneren is onverstandig, omdat vaak te snel een onterechte veronderstelling wordt gedaan dat er geen asbest meer aanwezig is. Een bijkomend nadeel van zelf saneren is het ontbreken van de benodigde rapporten die nodig zijn bij verbouwingen en renovaties. Soms is het zelfs een vereiste om bij de verkoop of de verzekering van een gebouw of object de juiste documentatie te kunnen overleggen. Met een inspectie heeft u de juiste papieren voor een vergunning tot sanering en met een officiële sanering beschikt u ook over de juiste documentatie.

Vragen?

Dus wat uw vraag over asbest ook is, bij ons bent u absoluut aan het juiste adres! Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie over asbestinspectie, risicobeoordeling, materiaalonderzoek of advies.

Meer weten over asbest inspectie? Bel 0416 – 330 019 of mail info@ingenieursbureaubrabant.nl